Skip to main content

Reisetips: Elvecruise på Mekong

  • Elvecruise

En reise gjennom Vietnam og Kambodsja

– reiseblogg av reiseleder Gerd Ellingsæter Rossbach

Som reiseleder er det et privilegium å få dele denne reisen med dere. Asia står mitt hjerte nært. Dette er en reise hvor vi får oppleve historien på godt og vondt, men det blir også flotte naturopplevelser.

Tekst: Gerd Ellingsæter Rossbach, reiseleder hos Elite Travel
Foto: Gerd Ellingsæter Rossbach og Kari Waag Wold

Første stopp på denne reisen er den sørlige delen av Vietnam, og landets største by som i dag heter Ho Chi Minh-byen (Ho Chi Minh City eller HCMC). De fleste vil kanskje huske at byen tidligere het Saigon. Dette navnet eksisterer fremdeles, men brukes nå om den indre sentrale bydelen, distrikt 1. Saigon vil bringe frem minner om den langvarige og brutale Vietnamkrigen, og vi får et tilbakeblikk på historien når vi besøker Krigsminnemuseet i HCMC, og Cu Chi-tunnelene like utenfor byen.

Vi ankommeri Ho Chi Minh City (HCMC) om kvelden på dag 2 av reisen. Her sjekker inn på Grand Hotel sentralt i byen: Vårt eventyr i Asia begynner!

Dag 3
Etter en god natts søvn og frokost på hotellet skal vi, sammen med vår lokalguide, utforske Ho Chi Minh-byen. Fra hotellet spaserer vi til Operaen og det flotte Rådhuset. Underveis får vi mange inntrykk av en pulserende og vakker by med  bygninger som varierer fra fransk kolonistil til moderne skyskrapere i glass og  betong. Vi passererer designbutkker, hoteller og mange restauranter. Trafikken er voldsom med mange mopeder. Det sies at HCMC har minst like mange mopeder som innbyggere! De færreste har råd til bil.

Operahuset og Gjenforeningspalasset

Etter en times vandring fortsetter vi med buss til Gjenforeningspalasset – en vakker bygning som opprinnelig var landets presidentpalass, men som i dag er museum. Lokalguiden forteller oss om de historiske dagene i 1975, da nordvietnamesiske styrker den 30. april stormet palasset og Saigon kapitulerer! Byen ble etter erobingen hovedstad for den provisoriske republikken Sør-Vietnam, inntil nord og sør igjen ble forent 2. juli 1976. Etter gjenforeningen ble byens navn straks endret fra Saigon til Ho Chi Minh-byen, til minne om Ho Chi Minh, som kommunistene anser som den sosialistiske republikkens landsfader. Ho Chi Minh, døde i 1969 og fikk ikke selv oppleve Saigons kapitulasjon i 1975. På folkemunne ble Ho Chi Minh kalt for onkel Ho.

Rådhuset i Saigon i fransk nyrenessanse-stil med statuen av Ho Chi Minh i forgrunnen.

Vi kjører deretter til Posthuset, designet av Gustave Eiffel, og Notre Dame-katedralen, som begge ble bygget i den franske kolonitiden på slutten av 1800-tallet. Vi tar oss tid til en liten titt inn i posthuset, hvor det er et stort bilde av ‘onkel Ho’ i enden av det store lokalet.


Hovedpostkontoret ble bygget under den fransk kolonitiden og har et stort bilde av Ho Chi Minh på den ene veggen.

Rundturen avsluttes med et besøk på Ben Thanh-markedet, hvor de selger alt fra mat, blomster, tekstiler, vesker, sko,  suvenirer m.m.

Ben Than Marked, bygget av franskmennene i 1859.  En av de mange gangene med masse salgsboder.

Etter en deilig lunsj på en lokal restaurant, kjører vi til War Remnants Museum (Krigsminnemuseet). Museets hovedmål er å vise krigens redsler og forteller historien om Vietnams krigføring fra årene under fransk kolonistyre til tiden etter Vietnamkrigen. Utstillingen viser hvilken effekt Vietnamkrigen hadde på vietnameserne og omfatter mer enn 250 bilder av soldater og sivile som ble påvirket av krigen. På gårdsplassen utenfor museet er det utstilt en rekke amerikanske stridsvogner, helikoptre og fly. Selv om museet til tider er en rystende opplevelse, er det blant de mest besøkte attraksjonene i HCMC.

På Krigsminnemuseet får vi vite mer om både frigjøringskrigen mot Frankrike (1946–1954) og Vietnamkrigen (1964–1975). Sterke inntrykk!

Resten av ettermiddagen er fri, og du kan bruke tiden til for eksempel shopping, massasje eller avslapning.

I kveld kan du gå sammen med reiseleder til en av de mange fristende restaurantene nær hotellet. Det vietnamesiske kjøkkenet er kjent for sine mange supper, ferske vårruller og retter med fisk og skalldyr, der friske krydderurter spiller en avgjørende rolle.

Nasjonalretten er pho, en nudelsuppe som består av okse- eller kyllingkraft med koriander og ingefær, i tillegg til vårløk, risnudler og kjøtt. Kjempegodt! Tips: Bestiller du kylling, så be om filet uten ben!

Det vietnamesiske kjøkkenet er blant annet kjent for gode supper og ferske vårrullerer. Og maten blir alltid lekkert dandert ved servering. Jentene til høyre har på seg den vietnamesisk «folkedrakten» Ao Dai. Har du lyst på din egen drakt, kan reiselederen ordne med bestilling som blir levert på hotellet i HCMC før avreise.

Dag 4
I dag skal vi en tur ut av byen for å oppleve de berømte tunnelene i Cu Chi, cirka 70 kilometer nordvest for Ho Chi Minh-byen. Dette er et stort system av tunneler, bygget av FNL (Front national de liberté) under Vietnamkrigen. (FNL var den fremste opprørsbevegelse i Vietnam under Vietnamkrigen.)  Tunnelene ble hovedsakelig benyttet som gjemmesteder og hemmelige passasjer under kamper, samt til å frakte våpen og andre forsyninger. Lokalguiden viser oss mange av de grusomme dødsfellene og gjemmestedene til den vietnamesiske motstandsbevegelsen.

Den opprinnelige lengden av tunnelene var over 200 kilometer, men bare 120 kilometer er bevart. Tunnelene inneholdt sykehus, kjøkken, soverom, møterom og arsenaler. De er mellom en halv og en meter brede. Jordlaget over tunnelene er mellom 3 til 4 meter, men noen steder opptil 12 meter.

Hvis du ikke lider av klaustrofobi, kan du ta en tur inn i tunnelen. En tunnelguide følger  de som ønsker cirka 20 meter inn i den trange tunnelen. Mange synes dette er spennende og morsomt, men man skal helst ha god rygg og gode knær.

I kveld arrangerer reiseleder felles bespisning på en restaurant i Saigon. Etterpå tar vi en tur innom baren på takterassen til Rex Hotel, bygget på 1920-tallet da Vietnam var franske koloni. Her kan vi nyte en fantastisk utsikt over byen! The Rooftop Garden Bar, kjent som “The Five O’Clock Follies”, var under Vietnamkrigen møtestedet for amerikanske offiserer, Sør-Vietnams militære og sivil presse.

Rex Hotel Saigon. Den populære baren på takterrassen har dansemusikk og flott utsikt!

Dag 5
Tiden har kommet til å forlate Ho Chi Minh-byen. Vi sjekker ut av hotellet, sier farvel til lokalguiden og tar vel imot vår nye guide som skal følge oss til havnebyen My Tho, der RV La Marguerite venter.

Underveis til My Tho besøker vi den kinesiske bydelen Cholon og lokalmarkedet (kun grossitsalg). Her er det et yrende liv mellom ivrige selgere og kjøpere som handler i store kvantum.

Det blir også et stopp på et sted som lager lakkprodukter. Vi får en fin og interessant informasjon om hvordan flotte «malerier» møbler og mindre gjenstander blir laget av tre og behandlet med lakk. Her er det mye flott, og dette er et populært sted å handle suvenirer å ta med hjem.

Etter en meget hyggelig mottakelse på skipet, møtes vi i skipets restaurant for en nydelig lunsj. Om ettermiddagen kaster skipet loss og cruiset begynner.

Første etappe går gjennom det enorme Mekongdeltaet som dekker et område på cirka 40 600 km²  i  Sørvest-Vietnam. Vietnameserne kaller området for «Ni dragers elvedelta». Fra soldekket kan man beundre utsikten til det grønne, frodige landskapet samtidig som man har noe godt i glasset. Eller kanskje tar en liten dukkert i det lille bassenget frister? Soldekket har mange solsenger og sittegrupper.

Dag 6
I dag  skal vi besøke to små byer i Mekongdeltaet. Vi går over i mindre båter som tar oss til elvebredden, hvor  utflukten fortsetter til fots.

Cai Be

Vårt første stopp er Cai Be, hvor vi skal besøke en familie som lager rispapir som brukes til å lage vårruller. Vi får se hele prosessen i det gammeldagse og primitive kjøkkenet. De er rause med smaksprøver av sine hjemmelagde søtsaker av kokos. For de som ønsker det, kan man også teste slangebrennevin (som skal være bra mot giktsmerter). De selger også klær og suvenirer.

Deretter returnerer vi til skipet, som seiler videre. Etter lunsj  hentes vi i mindre båter og går i land i Sa Dec. Utflukten skjer til fots. Den franske forfatterinnen, Marguerite Duras, bodde i Sa Dec på 1920-tallet. Hun skrev flere bøker om Fransk Indokina, men den mest berømte er den selvbiografiske romanen «Elskeren». Vi tar en tur innom huset der hennes elsker bodde med sine rike kinesiske foreldre. I dag er huset museum. Boken er filmatisert og vises på storskjerm om bord samme kveld.

"Elskerens" hus til høyre.

Vi rusler videre til et caodaistisk tempel og får en fin innføring om religionens betydning, informasjon om tempelets interiør, av vår lokalguide. Vi avrunder rusleturen med et besøk på det livlige og eksotiske matmarkedet. Her sitter vietnamesiske kvinner med de tradisjonelle rishattene og tilbyr sine varer på gateplanet.

Dag 7
Vi kommer til Tan Chau (ca. 185 000 innbyggere) om morgenen og blir fraktet med små båter inn til byen. Der får vi en rundtur med rickshaw.

Tan Chau er berømt for sin silke. Vi besøker en fabrikk som lager flotte klær av dette ekslusive stoffet. Handelen går alltid livlig, og mange (spesielt damene) drar ikke herfra uten en berikelse fra silkeormens ekslusive tråder.

Retur til skipet med rickshaw. Spenstige menn i alle aldre sykler oss gjennom byens gater.

Om ettermiddagen kommer vi til grensen mot Kambodsja. Etter visumformalitetene seiler skipet videre oppover den brede Mekongelven med kurs for Phnom Penh, hovedstaden i Kambodsja.

Dag 8
Phnom Penh er en pulserende storby som under den franske kolonitiden ble kalt «Asias Perle». Byen kjennetegnes av brede bulevarder, en flott promenade langs elven og flere godt bevarte bygninger i fransk kolonistil.

Velkommen til Phonm Penh!

Om morgenene skal vi på byrundtur og blant annet besøke Kongepalasset, Sølvpagoden og Nasjonalmuseet. På slutten av 1800-tallet var Kongepalasset som en 'liten by i byen', med mange tusen mennesker. En kilometer lang mur omkranser palassområdet. Muren er malt i lys gult og hvitt – to farger som representerer respekt for Buddhismen og Hinduismen. 

Reiseleder Gerd foran Sølvpagoden. Til høyre inngangspartiet til Nasjonalmuseet

Sølvpagoden er en del av Kongepalassområdet. Kong Sihanouk ville ha et fint gulv å gå på, og fikk anlagt 5329 skinnende sølvfliser på gulvet, hver på 1250 gram. Nasjonalmuseet er bygget i 1917 i tradisjonell Khmer-stil. Her finnes en stor samling skulpturer og statuer fra pre-Angkorsk til det 20. århundre. Lokalguiden vår gir oss en grundig innføring i khmerkulturen. 

Nord for sentrum, på en liten bakketopp, ligger det buddhistiske tempetet Wat Phnom (wat = tempel, phnom = bakke), som har gitt sitt navn på byen. Tempelet ble bygget i 1373. Legenden forteller at Daun Penh, en rik enke, fant et stort Koki tre i elven. Inne i treet fant hun fire bronsestatuer av Buddha. Lady Penh fikk oppført en liten helligdom på en kunstig ås for å beskytte de hellge statuene. Etter hvert ble dette et hellig område og helligdom der folk ville komme for å be. Tempelet har gjennomgått flere ombygginger på 1800-tallet og senest i 1926.

Etter lunsj denne dagen skal vi besøke Folkemordmuseet Tuol Sleng, hvor vi får høre om Kambodsjas triste fortid under Pol Pots styre. Museet holder til i S-21, som på slutten av 1970-tallet var et beryktet fengsel og torturkammer. Byggene og området var tidligere en skole midt i sentrum. Besøket gir et sterkt innblikk i grusomhetene som fant sted under regimet til Røde Khmer (1975–1979). Ca 20 000 uskyldige mennesker ble torturert og drept her.

Shum Mey, er en av syv overlevende på S-21. Man kan møte han på museet, der han selger sin selvbiografi. En sterk bok. Han berget livet fordi han kunne bruke en symaskin. Med den laget og fikset han klærne til Røde Khmer-soldatene.

Uavhengighetsmonumentet (til venstre) og monumentet og statuen av kong Sihanouk (til høyre).

Dag 9
Tidlig om morgenen seiler vi til Silkeøyen, like nord for Phnom Penh. Fra skipet spaserer vi til den lille landsbyen hvor de produserer og vever silke.

På vei tilbake til skipet besøker vi en barneskole og en pagode.

Dag 10
Vi besøker landsbyen Angkor Ban, en av få steder i Kambodsja som ikke ble ødelagt under Røde Khmer-regimet.



​Midt på torget leker munkenoviser. De er som barn flest og svært nysgjerrige på oss. Vi kommer i prat med dem, og på spørsmål om munkedraktens betydning, får vi en demonstrasjon.

Buddhismen er den fjerde viktigste religionen i verden og den er mest utbredte i Asia. Buddhistene lever et enkelt liv hvor meditasjon spiller en viktig rolle. Å bli buddhistmunk er en livsstil til å oppnå nirvana. Munken velger å leve i et kloster og følge buddhistdisiplin. Først er han novise for å observere og lære om livet som munk. Så snart han er fylt 20, respekterer han klosterkoden som kalles patimokkha. Da er han blitt en bikkhu og må alltid være fredelig, ydmyk og oppføre seg med visdom. En buddhistmunk er ikke tvunget til å være det for resten av livet, fordi Buddhas lære er klar: Valg av frihet for alle.

Angkor Ban

Dag 11
Wat Hanchey er et stort område på en høyde over Mekongelven med et kompleks av templer fra alle perioder i det kongelige khmerriket. De eldste bygningene er fra 7. og 8. århundre. Mange templer ble ødelagt under perioden med Røde Khmer, men er delvis restaurert.

Wat Hanchey

Fra Wat Hanchey seiler vi til cruisets siste havn, Kampong Cham, som er Kambodsjas sjette største by. Om ettermiddagen ser vi noen av områdets største severdigheter.

Den sovende buddha-statuen i Kampong Cham

Wat Nokor nær Kampong Cham (til venstre). Bambusbroen mellom Koh Paen og Kampong Cham (til høyre) 

Den vaklevorne bambusbroen som strekker tvers over det grumsete vannet i Mekong, fra den lille øyen Koh Paen, som ligger midt i Mekong, til Kampong Cham på elvens vestlige bredde, er en sesongbasert severdighet. Broen bygges i den tørre sesongen, når vannet i Mekong blir for grunt for fergetrafikk, bygges broen, og ved starten av regnsesongen demonteres den for hånd.

En av kveldene om bord på skipet underholdes vi med apsaradans – en klassisk dans opprinnelig reservert for kongelige. Dansen ble utført på seremonier og festivaler. Kongene hadde hundrevis av apsaraer på hoffet, som kunne underholde kongen hele natten. Kong Jayavarman VII hadde tre tusen apsaradansere ved sitt hoff! Utskjæringen av en apsaradanser i midten er fra Angkor.

Dag 12

Vår siste soloppgang over Mekong. En familie er allered på elven for å fiske

Vi sier farvel til RV La Maguerite og kjører buss til Siem Reap. Etter fem timer ankommer vi Siem Reap, som er mest kjent for sin beliggenhet i nærheten av Angkor – et av de mest betydningsfulle arkeologiske stedene i Sørøst-Asia.

Vi sjekker inn på hotellet og blir møtt av vår lokalguide som er sammen med oss alle dagene vi er i Siem Reap.

Navnet Siem Reap betyr «Siams nederlag» – knyttet til en århundregammel strid mellom Kambodsja og Thailand. (Thailand beseiret og kontrollerte Siem Reap og Angkor fra 1794 til 1907.) Byen var tidligere hjertet av Khmerriket, som oppsto i 802 da Jayavarman II flyttet til Phnom Kulen (hellig fjell), og endte da Thailand plyndret Angkor Thom i 1431. I 1907 ble Angkor, som hadde vært under thailandsk kontroll, returnert til Kambodsja

Fargerikt folkeliv utenfor bussvinduet (til venstre). Berømte Pub Street i Siem Reap, med mange restauranter, barer, kafeer, butikker og markeder (til høyre).

Dag 13
Dagen er viet Angkor som var sentrum for de kambodsjanske khmer-kongenes rike fra 800- til 1400-tallet. I 1431 ble Angkor forlatt, og senere glemt og overvokst av jungelen.

Inngangsporten til Angkor og vår dyktige lokalguide.

Først  på midten av 1800-tallet ble stedet gjenoppdaget av franske arkeologer, og et storstilt restaureringsarbeid ble påbegynt. Angkor består av et tusentall templer og andre religiøse bygninger, men bare rundt sytti er delvis restaurert.

Angkor Thom er den sentrale delen av ruinbyen Angkor, og var den siste hovedstaden i Khmerriket. Området er 9 km² stort, kvadratisk og omringet av en mur og vollgrav. Det rommer flere tempelruiner, derblant Bayon i midten.

Angkor Thom ble oppført av Kong Jayavarman VII i forbindelse med gjenoppbyggingen av Angkor etter at chamfolket raserte byen i år 1177.

De tre kilometer lange veggene er av lateritt og har porter midt på, mot alle himmelretningene. På denne tiden bodde over en million mennesker her, mens det i London bodde 150 000 mennesker.

Gjennom portene går veier, som alle leder rett inn til Bayontempelet, som ble bygget i 12. og 13. århundre av Kong Jayavarman VII.

Angkor Wat er tempelet som har gitt navn til hele området, og har blitt selve symbolet på Kambodsja. Tempelet er avbildet på landets flagg. Angkor Wat er det største og mest spektakulære byggverket i Angkor-området.

Dagen avsluttes med at vi ser solnedgangen over Angkor.

Dag 14
På reisens siste dag besøker vi det fascinerende Ta Prohm- tempelet, som er bevart slik det ble funnet – halvt i ruiner og overgrodd av trær, lianer og røtter. Bygget i Bayonstil i 12. og 13. århundre. Grunnlagt av kong Jayavarman VII som et Mahayanabuddhistisk kloster og universitet.

Ta Phrom har stått i den samme tilstand som det ble oppdagert med trær som vokser ut av ruiner og jungelomgivelsene har gjort det til et av Angkors mest populære templer for turister. Filmen Tomb Raider inneholder flere scener som ble spilt inn her og har bidratt til stedets berømmelse.

En fantastisk tur er nesten over – i morgen setter vi kursen hjemover.

Det blir også tid til å slappe av ved bassenget på vårt lekre hotell i Siem Reap – Sokha Angkor Resort.

Fritekstsøk
Hvorfor velge Elite Travel?
✓ Kunnskapsrik turoperatør med solide eiere
✓ Ansatte med lang fartstid fra bransjen
✓ Gruppeturer med sosialt fellesskap
✓ Reiser for engasjerte voksne
✓ Dyktige norske reiseledere
Kontakt oss
Adresse:
Elite Travel AS
Grensen 15
0159 Oslo